صفحه شخصی نازنین بهشتی   
 
نام و نام خانوادگی: نازنین بهشتی
استان: اصفهان - شهرستان: شاهین شهر
رشته: کارشناسی معماری
تاریخ عضویت:  1390/03/18
 روزنوشت ها    
 

 نام درست دریاچه ای که در شمال کشورمان آرمیده است بخش عمومی

35

سال‌هاست که به نام «خزر» بر دریای آرمیده در شمال سرزمینمان، خو کرده‌ایم، آن‌اندازه که شاید روزی چندین و چند بار بر زبانش بیاوریم و هرگز ندانیم که خزر چیست و از خود نپرسیم که چرا این دریای ایرانی، نامی ناایرانی دارد.
بنابر سنگ‌نگاشته‌ها و کتیبه‌هایی که به دستمان رسیده، و هنوز برجای است، می‌دانیم که قباد ساسانی پس از واپس‌‌راندن قوم مهاجم خزر، دستور بازسازی شهر دربند را صادر کرده‌است. «خزرها» را بیرون راندیم و شهر را بازسازی کردیم. و خزرها همان قوم مهاجمی هستند که اکنون دریای شمال ایران را به‌ نامشان زده‌ایم.
همان تاراجگرانی که می‌آمدند و جان و مالمان را تاراج می‌کردند. بنا بر گزارش‌ها، پنجم ژوییه‌ی سال 527میلادی قباد ساسانی توانست قوم خزر را که بر خاک ایران وارد شده بودند، تا آن سوی«ولگا» براند. در چنین روزی قباد ساسانی، فرمان داد تا شهر دربند و دژ دربند بازسازی شود.
دژ‌شهر یا این قلعه‌شهر که هنوز نام پهلوی«دربند» را بر خود دارد، شمالی‌ترین مرزبانی ایران در زمان ساسانیان بوده‌است، جایی میان دریای مازندران و کوه‌های قفقاز در میانه‌ی یک تنگه. بنابر کتیبه‌ای پهلوی که هنوز بر دیوارهای سنگی این شهر نصب است، دژ دربند به فرمان خسرو
انوشیروان، ساخته می‌شود تا جلوی تازش اقوام شمالی گرفته‌شود و قباد، پسر خسرو انوشیروان، پس از واپس راندن خزرها، در پیروزنامه‌ای(:فتح‌نامه‌ای) که بر سنگ‌های شهر دربند، نقش است، داستان این پیروزی و فرمانش به بازسازی را نقل کرده‌است.
در این‌باره با حامد کاظم‌زاده به‌گفت‌وگو نشستیم. او که پژوهشگر ارشد مطالعات قفقاز و کارشناس بنیاد قفقاز است، گفت:
خزرها یکی از حکومت‌هایی هستند که در شمال قفقاز نزدیک به ٥٠٠ تا ٦٠٠ سال همسایه‌ی تاریخی ایران بودند. از اقوام آلتایی هستند. خزرها باز‌مانده‌ی قوم «هون» هستند که از شمال چین
یک حرکت بزرگ را آغاز کردند تا به قلب اروپا رسیدند. خزرها بخشی از قوم هون هستند که در این حرکت بزرگ، در قفقاز شمالی یا جنوب روسیه‌ی امروزی، ماندگار شدند. این قوم مهاجم و هم‌مرز با ایران، همواره پدیدآور درگیری‌های مرزی بودند. دژ دربند، دژ سنگی و استوار دربند تنها برای پیشگیری از چنین تازش‌هایی ساخته‌شد.



به‌گفته‌ی کاظم‌زاده این شهر که درون دژی استوار جای گرفته، جایگاه جغرافیایی ویژه‌ای دارد که هم کنار کوه است و هم دریا. شهر یک شاه‌نشین دارد که بر بلندی‌هاست و از این شاه‌نشین دیواره‌های دژ تا به‌درون دریای مازندران کشیده‌شده‌اند.حامد کاظم‌زاده برای این‌که دریافت بهتری از این شهر داشته‌باشم یک دایره کشید، دایره‌ای که نمایانگر شاه‌نشین دربند بود. از دو سوی دایره دو خط به موازات یکدیگر کشید که نمایانگر دیواره‌های دژ بود. دو دیواره‌ی سنگی که بلندایش(:ارتفاعش) تا به دوازده‌ متر می‌رسیده و پهنایی(:عرضی) ٦ تا ٧
متری و در جاهایی ١٠ تا ١٢ ‌متری داشته‌است تا سوارکار به آسانی بتواند از رویش گذرکند. کاظم‌زاده گفت:




این دیوارها چندین متر درون دریا کشیده‌شده‌اند. هرچند چیزی از آن بر‌جای‌نمانده اما بر پایه‌ی نوشته‌ها و باستان‌شناسی زیر دریا می‌دانیم که این دیوار بوده، زنجیر داشته و نگهبانی هم داشته‌ایم تا دشمنان از راه دریا نتوانند به شهر راه یابند و این یعنی یک دژ کاملا مهندسی‌ساز که شهر در میانه‌ی آن جای داشته‌است. بنابر گفته‌های کاظم‌زاده شاه‌نشین کاملا سالم است و دیواره‌های دژ نیز ٦٠ تا ٧٠ درصد سالم مانده است، او گفت: قفقاز رشته‌کوهی است که از دو جای آن تاراج‌گران می‌توانستند بر دیگر سرزمین‌ها
دست‌یابند، یکی دربند و دیگری داریال. بنابراین دژشهر دربند، یک‌جایگاه استراتژیک بوده برای مهار مهاجمان، که به فرمان خسرو انوشیروان، ساخته می‌شود، شهری ایرانی که یکی از زیباترین شهرهای تاریخی جهان به‌شمار می‌آید. آن اندازه زیبا که به عنوان میراث معنوی و فرهنگی از سوی روس‌ها به ثبت جهانی هم رسیده‌است. این روزها این شهر، بخشی از جمهوری داغستان روسیه است.



وارون بسیاری از شهرهای تاریخی ایران که این روزها چیزی از گذشته‌شان نمی‌گویند، خوشحال شدم هنگامی که شنیدم؛ دژشهر دربند، هنوز درونمایه‌ی تاریخی خود را دارد. هنوز بافت اصلی شهر، درون دژ است. هنوز هم می‌توان خانه‌هایی به دیرینگی ٧٠٠، ٨٠٠ و حتا هزار سال را در این شهر دید و هنوز هم هرچند شمارشان رو به کاهش گذاشته اما مردمان این شهر، پهلوی‌زبان هستند. کاظم‌زاده گفت:





تا سالیان پیش، تات‌ها بیشترین جمعیت این شهر را دربر‌داشتند. تات‌های پهلوی‌زبان که زبان شمال‌باختری(:غربی) ایران را داشتند و این بدان معناست که پس از گذشت چیزی نزدیک به هزار و چهارصدسال آن‌ها زبان ایرانی خود را پاس داشته‌اند.از کاظم‌زاده پرسیدم که از نگاه شما ویژگی بارز این دژشهر چیست؟ و او که از آغاز گفت‌و‌گویمان بی‌لحظه‌ای درنگ، درباره‌ی این شهر و رخدادها و چگونگی و چرایی شکل‌گرفتنش سخن گفته‌بود کمی درنگ کرد، دستی به زیر چانه گذاشت، سری تکان داد و گفت:
از نگاه من ایرانی، برپا ماندن ده‌ها کتیبه‌ی
پهلوی که بی‌کم کاست بر دیوار‌سنگ‌ها نصب هستند، بارزترین ویژگی این شهر است. این شهر بیشترین کتیبه‌های پهلوی سرپا را دارد.




اما جالب است بدانید که ایرانی‌های ساسانی به‌شوند(:دلیل) در اختیار داشتن این شهر استراتژیک از رومی‌ها، خراج می‌گرفته‌اند. به‌گفته‌ی کاظم‌زاده، روم در همسایگی ایران بوده‌‌است بنابراین هرگاه مهاجمان از شمال، یورش می‌آورده‌اند، ساسانیان آن‌ها را به‌گونه‌ای مدیریت می‌کرده که وارد ایران نشوند. مهاجمان به‌گونه‌ای هدایت نظامی می‌شده‌اند که به‌سوی شهرهای روم بروند. پس برای رومی‌ها مهم بوده که آن دو تنگه که در اختیار ایران است، حفظ شود. بنابراین رومی‌ها برای جلوگیری از تازش مهاجمان به خاکشان، به ایران خراج
می‌داده‌اند.



سخن پایانی امرداد با حامد کاظم‌زاده پیرامون دریای شمال ایران بود که این روزها از کتاب‌های درسی گرفته تا رادیو و تلویزیون، به‌نام دریای «خزر» نامیده می‌شود. از کاظم‌زاده پرسیدم که واژه‌ی «خزر» بر این دریا که مالکش دست‌کم تا پیش از پیمان‌نامه‌های ترکمانچای و گلستان، ایران بوده‌است، آیا تعبیری جز قوم مهاجم خزر دارد؟ قومی که برای جلوگیری از تاخت‌و تازشان بر میهن، جلویشان دیوار کشیدیم، زنجیر بستیم، جنگیدیم و کشته‌دادیم. و کاظم‌زاده گفت:
این واژه هیچ معنایی ندارد جز یادآوری قوم مهاجم خزر. در 150 سال کنونی برخی
خواسته‌اند واژه‌ها را ترکی کنند، نمونه‌ی آن دریای شمال ایران است که همواره به نام مردمان ایرانی که در کنارش می‌زیسته‌اند، دریای مازندران، آبسکون، تبرستان، تپورستان و کاسپی خوانده‌شده‌است. اصلا واژه‌ی خزر هیچ پیشینه‌ی تاریخی ندارد. از او پرسیدم که بر این دریای تاریخی چه نامی زیبنده‌تر است و او گفت:
زنده‌یاد «عنایت‌اله رضا» می‌گوید؛ این دریا همان دریای کاسپی است و اکنون نیز باید به آن نام خوانده‌شود. ناصر تکمیل همایون بر این باور است که «مازندران» نامی است که در ایران بیشتر به کار می‌رفته از همین روی بهتر
است که آن را دریای مازندران بنامیم. به هر روی هردوی این نام‌ها هم ایرانی هستند و هم پیشینه‌ی تاریخی دارند. از کاظم‌زاده جدای از نقل‌قول‌هایی که از بزرگان سرشناس کشورمان کرد، نظر خودش را درباره‌ی نام این دریا پرسیدم و او گفت:
بی‌گمان باشید که بچه‌های باستان‌شناسی، تاریخ، زبان‌شناسی و دیگر کارآمدان این وادی، بر این باورند که «خزر» نه‌تنها ایرانی نیست بلکه تاریخی هم نیست، اصلا نام خزر یک نام جعلی است برای این دریای ایرانی. نام «کاسپین» را که همه‌ی جهان به رسمیت شناخته، کشور ما به رسمیت نشناخته‌است. همه‌ی
دنیا این دریا را به نام کاسپی می‌شناسند و ایران و جمهوری آذربایجان تنها کشورهایی هستند که این دریا را خزر نامیده‌اند.




کاظم‌زاده خنده‌ای کرد و گفت:
اداره‌ی یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی در وزارت کشور، چند سال پیش نام خزر را برای نامیدن این دریا تصویب کرد. جالب است بدانید که حتا بر سکه‌های پنج تومانی قدیمی خودمان نام دریای مازندران ضرب شده‌بود. افسوس...





__._,_.___
دوشنبه 14 شهریور 1390 ساعت 09:12  
 آراء    
 

محمد افقری ، ف الف ، حمید رضا شجاعی ، هیوا آتشبار ، مصطفی مجرد ، سید حافظ هاشمی ، بلال مرادی قره تپه ، مائده علیشاهی ، وریا ژولیده ، سجاد سلگی ، امیر یاشار فیلا ، سایه ذاکری ، محمد ذوالفقاری ، شادین امانی ، مجید منصوری ، صاحبه جلالی ، بهناز فردوسی ، مهدی فولادگر ، سحر سرلک ، حمید رستمی ، حسن ابراهیمی ، عباس غفاری ، شاهین کاظمی نژاد ، صادق راضی ، میثم سید بخشی ، شکوفه سلیمی ، حمیدرضا کاظمی ، n m ، بهروز بیگلر ، سید ابراهیم موسوی نژاد ، فخرالدین عزیزی کوزه رش ، امیر مسافر ، جواد عزیزی اجیرلو ، رها شادزی ، ش ب

 نظرات    
 
مصطفی مجرد 22:25 دوشنبه 14 شهریور 1390
8
 مصطفی مجرد
مرسی.
سجاد سلگی 01:12 سه شنبه 15 شهریور 1390
9
 سجاد سلگی
سلام خانم مهندس
خیلی زیبا بود ولی متاسفانه نه دریایی کاسپین (مازندران) اولین مورد هستش و نه قراره آخریش باشه وقتی اسامی زیبایی مثل شهر جی، کمره و....... تغیر کردن و مردم هم این موضوع براشون مهم نیست پس بدونین که این قصه سر دراز دارد!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
شادین امانی 10:33 سه شنبه 15 شهریور 1390
12
 شادین امانی
خیلی جالب بود..این مردم هنوز هم در این قلعه هستند..ممنونم.نازنین جان
مجید منصوری 11:41 سه شنبه 15 شهریور 1390
13
 مجید منصوری
اطلاعات مفید و جالبی بود.
با تشکر از جمع آوری و اطلاع رسانی شما خانم مهندس بهشتی.
صاحبه جلالی 12:38 سه شنبه 15 شهریور 1390
10
 صاحبه جلالی
ممنونم پست خوبی بود
بهناز فردوسی 12:42 سه شنبه 15 شهریور 1390
11
 بهناز فردوسی
معماری دژهایی که در عکس ها دیده می شن، یک چیزیه بین ارگ های اقلیم خودمون و قلعه هایی که وایکینگ ها می ساختن.
خیلی تلفیق جالبیه.
tnx
مهدی فولادگر 13:35 سه شنبه 15 شهریور 1390
11
 مهدی فولادگر
روزی از بابتی به شخصی شکایتی کردم که چرا فلان چیز این شده و آن شده وی گفت : اگر چنین نمی شد باید شکایت میکردی !
0
0
0
0
کامبیز فلسفیان 14:04 سه شنبه 15 شهریور 1390
8
 کامبیز فلسفیان
با سلام, دوست عزیزاز شما ممنونم.ولی مدتی است که مواردی از این دست باعث آزردگی خاطرم می گردد. چرا که خواسته یا ناخواسته می تواند باعث این طرز تلقی گردد که ایرانی بودن مساوی فارس بودن است و بالعکس. این اصرار عجیب وآسمان را به زمین آوردن و مشابه سازی های ادبی جالب و دلایل بی مسند آوردن برای اینکه اثبات گردد اسم جایی فارسی است برای چیست؟ هموطن عزیزم اگر در نقشه دقت نمایید و اگر بررسی دقیقتری در رابطه با اقوام وکشورهای اطراف دریای خزر داشته باشید درخواهید یافت که در بیش از 95 درصد ساحل دریای خزر اقوام ترک ساکن هستند. واین منافاتی با ایرانی بودن ندارد. چون کشور عزیزم ایران وطن ترکها, کردها, عربها, لرها, بلوچها و چندین قوم دیگر در کنار فارسها بوده است. و همه آنها ایرانی هستند ونژادشان مانع از ایرانی بودن آنها نیست. یعنی مثلا لازم نیست که یک بلوچ برای اثبات ایرانی بودنش اسم فرزند یا شهر یا جنگل یا رود یا دریایش را فارسی بگذارد. و ما حق نداریم به دلخواه خودمان برای او شناسنامه صادر کنیم وهویت او را نادیده بگیریم. چرا که او ذاتا ایرانی است. این دست برخوردها می تواند بسیار برای وحدت ملیمان خصوصا در حال حاضر خطر ناک باشد.
نکته قابل توجه دیگر اینست که حتی در بیش از 50 درصد ساحل کشور عزیزمان با دریای خزر اقوام ترک آذری و ترکمن ساکن بوده اند و مصادره نامها شبیه آنچه که دولتهای عربی در رابطه با خلیج فارس می نمایند, رفتاری بسیار فاشیستی بوده و دل هر ایرانی واقعی را به درد می آورد.
افرادی وجود دارند که دم از حقوق بشر و شهروندی میزنند و تلاشهای زیادی نیز انجام میدهند ولی نمی توانند به خواسته هایشان برسند چون آنها عملا به مفاهیم متعالی آنها واقف نبوده و یا ... لذا ایرانیان از آنها حمایت نخواهند کرد!!.
به امید همدلی (نه همزبانی) و درک جهانی و وحدت روز افزون در ایران عزیز
نازنین بهشتی 15:07 سه شنبه 15 شهریور 1390
13
 نازنین بهشتی
جناب مهندس فلسفیان، دوست گرامی
همه حرفهاتون رو درباره "ایرانی" بودن همه اقوام کشورمون و لزوم همبستگی اونها و جلوگیری از بروز اختلاف و ناهمدلی من هم کاملا قبول دارم و 100% با نظرتون موافقم
اما اعتراضتون وقتی میتونست بجا باشه که کسی میخواست مثلا یک نام تاریخی و ریشه دار ترکی یا کردی یا بلوچی یه مکان یا منطقه رو به زور با یک نام فارسی عوض کنه
شما از خوندن متن بالا همچین برداشتی کردین؟

کجای این متن و این گفتگو به "غیرفارسی" بودن اسم دریاچه اعتراض شده!؟
اتفاقا نویسنده به نکته ظریفی که شما بهش اشاره کردین، توجه ویژه داشته و توی سطر دوم آگاهانه و بجا از لغت "ناایرانی" استفاده کرده و نگفته "غیرفارسی" :
"چرا این دریای ایرانی، نامی ناایرانی دارد؟"

بعد هم توضیح داده که "خزر" اسم اقوام مهاجمی بوده از بازمانده های قوم "هون" از چین، که طبعا نه زبان ایرانی (مثلا ترکی و فارسی و کردی و...) داشتن، نه نژاد ایرانی، و نه روحیه و منش و آداب ایرانی.
بنابراین اینجور که پیداست، مطلب بالا رو بی دقت و سرسری خوندین و دچار پیشداوری شدین

اتفاقا من خودم از طرف مادر آذری هستم و وقتی این مطلب رو خوندم، یک هفته تموم داشتم با دخترخاله ام توی تبریز ایمیل رد و بدل میکردم تا ببینم آیا توی تاریخ آذربایجان سابقه ای وجود داره که دریای مازندران یه زمانی اسم ترکی داشته یا نه
طبعا اگه یه همچین اسمی پیدا میشد و وجود داشت، مطمئن باشین قبل از همه همون آقای کاظم زاده که پژوهشگر این عرصه هستن، اون رو بعنوان "اسم ایرانی" این دریاچه پیشنهاد میکردن
چون کاملا از حرفهای ایشون پیداست که همه اقوام ایرانی، از جمله ترکهای آذربایجان و طبعا زبانشون رو "ایرانی" میدونن

من و دخترخاله ام که برای دریاچه مازندران نام ترکی یا آذری توی تاریخ پیدا نکردیم (با این که حتی به سایتهای معتبر ایرنیکا و دانشنامه قفقاز هم مراجعه کردیم)
اما شما اگه یه همچین اسمی سراغ دارین، هم لطفا به ما بگین، هم با مدارک و مستندات به اداره‌ یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی و نشریه "امرداد" اعلام کنین

از این که وقت گذاشتین و مطلب بالا رو خوندین، و از این به بعد ایشالا با دقت بیشتری هم متنها رو میخونین، ازتون ممنونم
نازنین بهشتی 15:16 سه شنبه 15 شهریور 1390
11
 نازنین بهشتی
شادین جان، خانم مهندس جلالی، خانم مهندس فردوسی، آقای مهندس منصوری، جناب Solgi، آقای مهندس فولادگر، آقای مهندس مجرد، از لطف شما خیلی خیلی ممنونم
و از همه دوستان و همسایتیهای خوبم که مطلب رو خوندن یا بعدا میخونن، تشکر میکنم
نازنین بهشتی 15:38 سه شنبه 15 شهریور 1390
12
 نازنین بهشتی
راستی آقای مهندس فلسفیان، یادم رفت بگم که یکی از جملات شما (که شاید منشاء این سوء تفاهم هم باشه) یه ایراد کوچیک اما اساسی و تاریخی داره که من فقط به قصد تصحیح خدمتتون یادآوری میکنمش:
شما نوشتین "کشور عزیزم ایران وطن ترکها, کردها, عربها, لرها, بلوچها و چندین قوم دیگر در کنار فارسها بوده است. و همه آنها ایرانی هستند ونژادشان مانع از ایرانی بودن آنها نیست"
که هرچند به مفهوم خوب و درستی بلحاظ عامل وحدتبخش اقوام ایرانی اشاره میکنه، اما از اینجور استنباط میشه که "فارسها" یکی از اقوام و نژادهای ایرانی هستن
در حالی که اینطور نیست و همه میدونن و توی سرتاسر تاریخ هم ثبت شده که "پارس" اسم مشترک همه اقوام ایرانی و ساکن جایجای سرزمین "پارس" یا "پرشیا"ست که طبعا شمال همه اقوام کرد و لر و ترک و عرب زبان میشه
کما این که حکیم نظامی گنجوی و خاقانی شروانی هم که از پسوند اسمشون پیداست که از گنجه و شیروان واقع در آذربایجان بودن، متعلق به سرزمین Persia و پارس محسوب میشن و همه اشعارشون هم فارسیه و این منافاتی با آذربایجانی بودنشون نداره
لطفا به تفاوت ظریفی که بین مفهوم "ملت پارس" (که شامل همه اقوام ایرانزمین میشه) و مفهوم "پارسی زبانان" (اقوامی که غیر از زبان فارسی، به زبان و لهجه محلی دیگه ای تکلم نمیکنن) توجه کنین
امین افتخاری 16:07 سه شنبه 15 شهریور 1390
8
 امین افتخاری
منم با آقای مهندس فلسفیان موافقم
و از خانم مهندس بهشتی هم می خوام که در مورد دریاچه اورمیه که داره خشک میشه و مجلس محترم هم با آب رسانی به دریاچه اورمیه مخالفت کرد صحبت کنن
مگه دریاچه اورمیه جزئی از این سرزمین نیست و به تمامی ایرانیان تعلق نداره؟؟؟؟؟؟؟
سید حافظ هاشمی 23:10 سه شنبه 15 شهریور 1390
8
 سید حافظ هاشمی
با عرض سلام خدمت هم سایتی های خودم با توجه به گفتگوه هایی که نسبت به اطلاعات مهندس بهشتی گذاشتند و نظرات خود را ارائه دادن بگویم که چرا که اسم ایرانی است یا فارسی فرقی نمیکند اگر بخواهیم کلیه کلماتی که نسبت به ایران داده می شود در باره آن بحث کرد مثلا همان کلمه فارسی که در اصل پارسی است . کلمه فارسی یک کلمه عربی است که در حروف های عربی کلمه ای به مزمون (پ) نداریم. و یا همان نام ایران یک کلمه پارسی نیست اسمی است کاملا ترکی .
در حال حاضر اینها هر اسمی که دارند برای حفظ آنها باید کوشا باشیم که همه آنها ایرانی هستند . سعی همه به این باشد که همه مرز و بوم این کشور را با جان ودل نگه داری کنیم .
مهدی فولادگر 00:09 چهارشنبه 16 شهریور 1390
10
 مهدی فولادگر
باتشکر از خانم بهشتی

پس از مطالعه نظر دوست عزیزم آقای فلسفیان خواستم پاسخی مشابهی را تهیه کنم ولی وقتی پاسخ شما را خواندم دیدم جایی برای صحبت نمانده و از اینکه مظالب را با پختگی و تامل ارسال میفرمائید ممنون و از جناب آقای افتخاری نیز خواهش میکنم درصورت امکان یکبار دیگر با دقت مطلب را از اول تا آخر مطالعه فرمایند . چه بسیار شهر ها و روستاهایی در داخل ایران که اسم آنها به زبانهای ترکی عربی و غیره است یا به گویش خودشان نامگذاری شده و بحثی روش نیست اما اینکه نام مهاجمان را روی محلی بگذارند جای بحث دارد . راستی به نظر دوستان مگه دریای مازندران چه ایرادی داشت ؟
و اما در مورد دریاچه ارومیه هم باید بگم جوابم را در بالای صفحه بخوانید . ممنون
امیر یاشار فیلا 03:42 چهارشنبه 16 شهریور 1390
13
 امیر یاشار فیلا
منکر اهمیتِ موضوعی که در این روزنوشت مطرح شده، نیستم؛ اما به دوستانی که دوست‌دار و پی‌گیرِ موضوعاتِ مربوط به این بزرگ‌ترین دریاچه‌ی کره‌ی زمین هستند، پیشنهاد می‌کنم افزون بر مباحثِ مربوط به نام این دریاچه، در خصوص سیر تحولاتِ نظام حقوقی و حق بهره‌برداری از مواهب و گنجینه‌های آن در طول تاریخ نیز تحقیق و بررسی‌های لازم را انجام دهند و اعضای iiiwe را هم از دستاوردهای بررسی‌های خود آگاه فرمایند.
با سپاس.
محمدرضا افقری 08:48 چهارشنبه 16 شهریور 1390
9
 محمدرضا افقری
دریا ی ما زندرا ن چند در صد ش ما ل ایرا ن است؟!!!
کامبیز فلسفیان 23:09 چهارشنبه 16 شهریور 1390
6
 کامبیز فلسفیان
سلام, متشکرم از جوابهای ارزشمندتان. دو روز گذشته مسافرت بودم و امروز موفق به تهیه جواب شدم.
1. در کنار بررسی ارزشمندتان خواهشمندم با مطالعه دقیقتر و مجدد جواب قبلیم (بصورت بدون موضع گیری وفقط جهت کشف حقیقت), واقعا نقشه کاملی از دریای خزر را دوباره مطالعه فرمایید. وسهم ایران عزیز را در حال حاضر و حتی در زمانهای گذشته بررسی نمایید. در این میان سهم قوم مازن و استان مازندران را مقایسه فرموده و اینکه چگونه این مقدار سهم می تواند در نامگذاری کل موثر باشد را , خود قضاوت نمایید. دقت فرمایید تسلط اقوام مختلف در 3000 سال اخیر بسیار مهم می باشد ومثلا یک یا چند دوره تسلط چند ده ساله در قبال تسلطهای چند صد ساله هیچگاه مبنای ادعا نمی باشد. ( اگر غیر از این بود سهم ایران در هنگام تعیین رژیم حقوقی دریای خزر باید چند برابر تعیین میشد.) راستی اگر ممکن باشد در رابطه با تاریخچه اسم دریای مازندران راهنمایی فرمایید.
2. اینکه خزر قومی چینی باشد, چنین نیست. در ثانی روش تشکیل امپراطوریها ( حتی در ایران ) در طول تاریخ هجوم, تصرف وتسلط می باشد و در طول تاریخ, مناطق مختلف بارها و بارها دست به دست گشته اند و نمی توان از این طریق به تعیین تبار آنها مناطق پرداخت.
3. من بارها توجه کرده ام هر وقت کسی بخواهد مطلبی که مورد قبول آذربایجانیها نیست را بیان نماید خود را به نوعی با آنها نسبت می دهد. البته این روشی جالب برای گرفتن حس دفاع از آنها می باشد.
4. لطفا اگر زمانی حضورا به استانهای آذربایجان تشریف آوردید از دهها مناطقی که اسامی آنها فارسی شده است بازدید نمایید. روش کار ساده است از فامیلهای محترمتان بخواهید اسامی محل را به زبان محلی تلفظ نموده وسپس آنهارا با اسامی مکتوب مقایسه نمایید.
5. سندیت بر واقعیت است نه بر گزارشهای غیر رسمی و غیر مستند یکنفر که آگاهانه یا ناآگاهانه سعی بر وارونه نمایی دارد. لطفا با مطالعه مجدد گزارش وجوابیه ها به عنوان شخص ثالث بی طرف نسبت به نحوه و کیفیت نتیجه گیریها قضاوت نمایید. آیا واقعا از روی مساله به نتیجه بیان شده می توان رسید. مرز ظریفی بین آنچه درست است وآنچه من دوست دارم یا من تشخیص می دهم, وجود دارد. و تشخیص این مرز بسیار حساس بوده و بیش از داشتن دانش و تجربه کافی, وجدان و انصاف می خواهد. روی سخنم با شما نیست بلکه تهیه کننده گزارش است.
6. فارس یا پارس یکی از اقوام ایرانی در کنار سایر اقوام ایرانی می باشد. و این موضوع در تمام اسناد مکتوب حداقل هزارسال اخیر درج گردیده و تمام اسناد بین المللی حاضر نیز حاکی از این واقعیت است. چرا که اگر غیر از این بود هنگام عضویت کشورمان در سازمان ملل به جای ایران, پارس یا پرشیا درج می گردید.( لازم به ذکر است حکومت وقت "پهلوی" از اقوام فارس با تمایلات شدید ناسیونالیستی بوده و با توجه به سیستم پادشاهیش اختیار کامل در تصمیم و عمل داشت.) در ضمن اسم کشورمان قبل از آن ممالک محروسه بود ( شبیه امارات متحده یا ایالات متحده ) به معنی که کشوری متشکل از چند کشور کوچک که توسط حکومت مرکزی حراست می گردد. باید توجه نمود که در بررسیهای علمی تاریخ واقعیتهای مستند مکتوب مطرحند و نه افسانه های شفاهی یا مکتوب. از طرف دیگر ما در حال حاضر و با شرایط موجود قرار داریم و نه درآینده و نه در گذشته و مجددا عرض می نمایم مرز ظریفی بین آنچه درست است و واقعیت دارد و آنچه من دوست دارم یا من تشخیص می دهم, وجود دارد.
بسیار متشکرم
به امید همدلی (نه همزبانی) و درک حقوق و واقعیتهای جهانی بشر و وحدت روز افزون در ایران عزیز
حمیدرضا کاظمی 23:34 چهارشنبه 16 شهریور 1390
9
 حمیدرضا کاظمی
.
.

تو ز ایدر برو گو بیارای جنگ
سخن چون شنیدی نباید درنگ
نه ایران خزر گشت و الیاس من
که سر برکشیدی از آن انجمن
....
(شاهنامه)

















ن م 00:25 پنجشنبه 17 شهریور 1390
7
 ن م
این ادعای همان قدر مضحک است که به گوییم خلیج فارس قبلا خلیج ع ر ب بود !!!!
خزر همیشه خزر بوده و ما این نام را از پدرانمان یاد گرفته ایم و به فرزندانمان خواهیم آموخت.
بهروز بیگلر 12:57 شنبه 19 شهریور 1390
6
 بهروز بیگلر
ممنون جالب بود
رها شادزی 18:27 سه شنبه 29 شهریور 1390
3
 رها شادزی
روزنوشت جالبی بود و نظرات جالب تر
حسن ابراهیمی 20:08 سه شنبه 29 شهریور 1390
4
 حسن  ابراهیمی
با عرض سلام خدمت دوستان و جناب آقای موسوی ، خزر همیشه خزر نبوده ، بلکه :

دیگر نامهای ایرانی که به این دریا نهاده شده و در متن های تاریخی و جغرافیایی به جا مانده ، پر شمار است و از آن جمله می توان به : دریای آبسکون - مازندران – طبرستان – استرآباد – باکو – شیروان – دیلم – گرگان یا جرجان – گیلان یا جیلان – خوارزم – خراسان - تبرستان – دریای یت ها – دریای تپورها – دریای ساری – دریای رزایه – کادوس – دریای طلیسان (طالش) – دریای گسکر – دریای کپورچال – دریای قزوین – مشهدسر – مغان و 000 اشاره کرد.
در کهن ترین نقشه های جهان که موقعیت این پهنه در آنها آمده ، چون نقشه هکاتوس (مربوط به 500 پ .م) و نقشه معروف آراتوتس (200 پ . م) همه جا نام این دریا بر گرفته از نام (کاسپین) است ، نه نام دیگر. در نقشه اراتوستن که بوسیله دکتر عبدالکریم صبحی استاد دانشگاه قاهره در سال 1966 به چاپ رسیده ، نام ( دریای قزوین) آورده شده که بر گرفته ازهمان نام کاسپین است. در متن های دانشنامه های روسها همه جا از این پهنه با نام (کاسپیس کویه موره) یاد شده است. جالب اینکه ترک زبانان جمهوری آذربایجان وقتی به ترکی نوشته اند از آن با نام (خزر دنیزی) یاد کرده اند و وقتی به روسی مطلبی نوشته اند به همان صورت (کاسپین کویه موره) از این دریا نام برده اند.
از یاد نبریم که بیشتر نامها در شمال قفقاز و در بند و دروازه های آن سامان فارسی است و حتی در هنگام دولت سامانی ، ایران در آنجا مرزبان داشته است.

لطفا برای دریافت اطلاعات بیشتر به لینک زیر که مربوط به سایت شرکت نفت خزر می باشد مراجعه نمائید:
در این لینک به موضوع تاریخ شناخت دریای خزر و نامهای دیگر آن پرداخته شده است
http://www.kepco.ir/default-1229.aspx

آیا واقعا پدران ما از نامهای دیگر آن اطلاعی در دست نداشتند؟!!!
همواره سعی کنیم در انتقال مطالب از گذشتگان به آیندگان خودمان ،در موردشان تحقیقات لازم را انجام دهیم و بهترینها را به آیندگان هدیه دهیم .
با تشکر
رحیم خورشیدی 20:21 سه شنبه 29 شهریور 1390
4
 رحیم  خورشیدی
مطلب جالبی بود درود بر مهندس عزیز که علاوه بر مهندسی دستی هم در جغرافیا دارند. در کتب عربی "بحر قزوین" ذکر شده است .البته ممکن است مکانی چندین اسم داشته باشد که هیچ اشکالی ندارد مهم این است که با فرهنگ ملی و تاریخ ما سر سازگاری داشته باشد.سرفراز باشید
ن م 21:53 سه شنبه 29 شهریور 1390
3
 ن م
با عرض سلام مخصوصا خدمت آقای ابراهیمی
نام غالب این دریا مخصوصا در کشورهای اطراف این دریا خزر بوده!
الان در کل ایران و کشورهای اطراف خزر بگردی و بگی آقا دریا باکو یا دریای گیلان یا دریای خرسان یا ... کجاست ؟! فکر می کنین چند نفر بدونا منظورتون دریای خزره؟؟
فقط میشه گفت که بعضی اقوام به دریای خزر اسامی دیگری می گفتند که در تاریخ دفن شد و انچه به ما رسیده دریای خزره!
حرف شما مثل اینه که بگی استانبول یک زمانی قسطنطنیه بوده الان هم باید اسم کهن این شهر را به کار ببریم!!
دوست عزیز اسم یک مکان آن است که در یک زمان خاص مردم اطراف به آن مکان می گویند.




حسن ابراهیمی 23:00 چهارشنبه 30 شهریور 1390
4
 حسن  ابراهیمی
با عرض سلام خدمت جناب آقای مهندس موسوی
بنده در نظردهی قبلیم هدفی رو که تعقیب کردم ، بر اساس عبارتی بود که شما فرمودید " خزر همیشه خزر بوده " ، نه بر اساس نظری که هم اکنون شما در این روز نوشت ارائه داده اید ، درسته که از اسامی دیگر این دریا هیچ استفاده ای نمیشه ، اما خزر تنها نامی نبود که این دریا از گذشته تا به امروز داشته.
و اما در مورد این نظر شما هم باید عرض کنم که حق با شماست ، اما بحث این روز نوشت با تیتری که داره ، " نام درست دریاچه ای که در شمال کشور ما آرمیده است " داره هدفی رو دنبال میکنه که چرا باید نام قومی که به نام خزر معروف بودند و به سرزمین ما حمله کردند و خسارات زیادی را به ما وارد کردند ، باید روی این دریاچه باشه و چرا ما باید از این اسم استفاده کنیم ، مگه ما با قحطی اسم مواجه هستیم ؟ مگه اسم دیگه ای وجود نداره که بخواهیم روی این بزرگترین دریاچه ی جهان بگذاریم؟ اصلا اسم کاسپین مگه چشه ؟ چه دلیلی میتونه وجود داشته باشه که از این اسم استفاده نکنیم ، از طرفی هم میشه گفت این اسم یک اسم جهانی برای این دریا هستش و از گذشته تمام کشورهای اطراف و تمام کشورهای جهان این دریا رو به این اسم میشناسند ، هر کجای دنیا که باشیم و بگیم کاسپین ، همه میدونند که منظور بزرگترین دریاچه ی جهان هستش ، کاسپین هم نامی است تاریخی و هم نامی است زیبا و با مسما و هم نامی است که همه ی دنیا می شناسندش.
حالا چرا این دریا به نام خزر معروف شده رو من نمیدونم ، ولی احتمال میدم که اقوام خزرها در آن زمان تونسته باشند این دریا رو به تصرف خودشون دربیارند ، و یا این احتمال هم وجود داره که مردم آن زمان خواسته باشند که نام قوم خزر رو به نوعی از یاد نبرند و این نام رو به آیندگان منتقل کنند و بگن که از اقوام خزرها چه صدماتی بهشون وارد شده ، وگرنه چه کسی حاضر میشه اسمی رو روی محلی یا مکانی بذاره که داره اونجا زندگی میکنه و از صاحب این اسم هیچ خوبی ندیده باشه ( این احتمالاتی که عرض کردم خدمت شما فقط نظر شخصی خودمه و هیچ دلیل منطقی و سندیتی نداره ).
آقای مهندس امیدوارم با نظراتی که ارائه دادم ، سوءتفاهمی پیش نیومده باشه ، ارادتمند شما حسن ابراهیمی
ن م 15:10 پنجشنبه 31 شهریور 1390
2
 ن م
سلام مجدد خدمت مهندس ابراهیمی!
این من و شما نیستیم که درست و غلط را تعیین می کنیم و دست خودمون نیست که اسم رو مکانی بذاریم!
عرایض بنده خیلی واضحه این اسم به ما رسیده و ما حق تحریف ایم اسمو نداریم!
نباید اجازه دهیم تعصب جای واقعیت را بگیرد!
در ضمن زمان قدیم منطق حمله و جنگ بوده و ما هم به خیلی جاها حمله کردیم از جمله هند و خیلی هم خسارت زدیم و این دلیل نمیشه که مردم هند از ما متنفر باشن چون همین جوری بوده!
خلیج فارس خلیج فارسه واسه ما چه اعراب قبول کنن یا نا کنن!
دریای خزرم دریای خزره واسه ما چه بهش کاسپی بگن یا نگن!

حسن ابراهیمی 11:58 یکشنبه 3 مهر 1390
1
 حسن  ابراهیمی
بنده کی اسم گذاشتم روی این دریا ؟ خودم خبر ندارم !!! لطفا اسمی را که مبدا پیدایش آن شخص بنده هستم را بیان کنید ، ممنون میشم
تحریف ؟؟؟!!! بنده در کجای عرایضم تحریف کرده ام !!!
تعصب ؟؟؟!!! بنده در کجای عرایضم تعصب داشته ام !!! آیا گفتگوی دوستانه و مذاکره کردن و بیان دیدگاههای شخصی و ارائه و تبادل نظر و تشریح و باز کردن مسئله ای ،‌ نامش تعصب است !!!

ایکاش همین قدر که به اسم این دریا توجه داریم ،‌ کمی هم در مورد وضعیت زیست محیطی این بزرگترین دریاچه ی جهان هم اهمیت قائل میشدیم ، همین تصویری که از بنده در سمت راست مشاهده میکنید ، یکی از رودهایی است که به این دریا وصل میشود ، اهالی منطقه در دهه های گذشته از آب این روخانه برای مصارف آشامیدنی و پخت و پز غذا و شستشوی لباسها و دیگر مصارف روزمره خود استفاده میکردند ، ولی رفته رفته با جاری کردن پس آبهای خانگی و بسیاری از آبهای آلوده دیگر شهری به این رودخانه ، دیگر کسی حتی رغبت نمیکند که به این آب نگاه کند ،‌ چه رسد به اینکه از این آب استفاده کند ، با جاری شدن این آب به دریا ، تا یک محدوده ای از آبهای ساحلی دریا به رنگ تیره و کدر و غیر شفاف و آلوده به گل و لای می باشد و بعد از این محدوده آب دریا زلال و شفاف است ، ریختن انواع زباله ها چه خانگی و چه غیر خانگی در حاشیه و امتداد رودخانه و ریختن و انباشته کردن انواع زباله های شهری در محوطه ای بسیار نزدیک به دریا ، آیا می تواند در سلامت این بزرگترین دریاچه تاثیری منفی نداشته باشد.

بله کاملا درسته ، در زمان قدیم نادرشاه به هند حمله میکند اما نه بعنوان یک یاغی بلکه با دلیلی که داشت به آنجا حمله کرد ، نادرشاه در جنگ کرنال بر لشگریان فیل سوار هندی با تاکتیکی رزمی توانست غلبه کند، لطفا برای جزیئیات بیشتر این جنگ و دلیل حمله نادر به هندوستان به این لینک مراجعه فرمائید : http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AC%D9%86%DA%AF_%DA%A9%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%84

و اما خزرها چه کسانی بودند : این‌ها مردمی بودند از نژاد زرد که به صحراگردی و تاخت و تاز در ممالک همجوار اشتغال داشتند ، خزران که از دیر زمان دشمن ایران بودند، دوش به دوش ترکان و رومیان با سپاه ساسانی پیکار کردند و ستم فراوان بر مردم قفقاز روا داشتند.
در این لینک نیز علت نام گذاری دریای شمال به خزر به تفصیل شرح داده شده است :
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A7%DB%8C_%D8%AE%D8%B2%D8%B1

در اینصورت نباید اقوام ایرانی را با اقوام خزرها یکی دانست ، آن هم بخاطر جنگ و حمله به دیگر سرزمینها ، چون قصد و نیت از جنگ در بین این دو گروه یکی نبود و هیچ وجه اشتراکی باهم نداشتند ، یکی جنگید برای تجاوز و یکی جنگید برای دفاع از ارزشهای خود ، هر دو جنگیدند اما این کجا و آن کجا ،
با آرزوی موفقیت برای تمامی دوستان