بخش عمومی
ده شهری که سریع ترین رشد و پیشرفت را داشته اند
بر اساس تحقیقات جدیدی که موسسه بروکینگ در مورد توسعه و عدم توسعه شهرها و نرخ شهرنشینی در نقاط مختلف دنیا منتشر کرده است، مشخص شده که ده شهر دنیا از بقیه شهرهای دیگر، آهنگ رشد سریعتری دارند و به زبان دیگر، سریعتر از شهرهای دیگر دنیا به سوی توسعه هر چه بیشتر و مدرن شدن پیش میروند. باید در نظر داشت که این لزوما به معنای مدرن بودن و توسعه یافتگی این شهرها نیست بلکه به معنای سرعت زیاد توسعه و مدرن شدن این شهرهاست هر چند که نمیتوان از الزامات توسعه برخوردار هم نبود.
این فهرست با در نظر گرفتن میزان رشد شهرنشینی، نرخ اشتغال و سرعت مکانیزه شدن شهرها تنظیم شده است و ده شهری که سریعترین رشد توسعه را داشته اند عبارتند از
:
۱- شانگهای – چین
گردش مالی اقتصاد شهر شانگهای چین به تنهایی به اندازه گردش مالی سالانه کشور فنلاند است و به عنوان سریعترین شهر دنیا که به سمت توسعه و مدرن شدن پیش میرود شناخته شده است. این شهر یکی از مهمترین بنادر چین به حساب میآید. شانگهای شهر غول آسا و لبریز از جمعیت. رابط میان چین و دنیای خارج. شهری که حزب کنونی چین در آن پایه گذاری شد. به شهر جنگل آسمانخراشها معروف است. شهر روشنفکری و کارگری با ۲۵ دانشگاه و موسسه دانشگاهی.
۲- ریاض – عربستان سعودی
به برکت منابع نفتی سرشار شهر ریاض یکی از سریعترین آهنگهای رشد در دنیا را تجربه کرده است. ریاض پایتخت کشور عربستان سعودی است و یکی از آبادترین و پررونقترین شهرهای عربستان سعودی است. از بارزترین نمادهای کشور عربستان برج المملکة و برج الفیصلیة در این شهر واقع میباشند.
۳- جده – عربستان سعودی
شهر جده بزرگترین بندر در دریاری سرخ است و بعد از شهر ریاض، بزرگترین شهر عربستان سعودی است و به عروس دریاری سرخ مشهور است. این شهر پایتخت اقتصادی وگردشگری عربستان سعودی است.
۴- ازمیر – ترکیه
ازمیر بعد از استانبول و آنکارا از لحاظ بزرگی سومین شهر بزرگ ترکیه است و دارای موقعیت ممتاز بعنوان شهری تجاری، صنعتی و بندری در ترکیه برخوردار است. همه ساله ازمیر میزبان تعداد زیادی نمایشگاه و کنگرههای مختلف صنعتی، تجاری و علمیاست. رشد آن را با شهرهای کلگری در کانادا و هیوستون در آمریکا مقایسه میکنند.
۵-هانگژو – چین
هانگژه شهری در شرق کشور چین نیز جزو ده شهری است که سریعترین رشد توسعه شهری در دنیا را به خود اختصاص داده است.هانگژو در استان ژجیانگ قرار گرفته است و مرکز این استان میباشد. این شهر توریستی است و جاذبههای طبیعی فراونی برای گردشگران دارد. معروفترین گردشگاه طبیعی آن دریاچه غربی است که توریستهای فراوانی را به خود جذب کرده است.
۶- آنکارا – ترکیه
برخی از کارشناسان اقتصادی پیش بینی کرده اند که آنکارا به عنوان پایتخت ترکیه در سال ۲۰۱۲ میلادی یکی از بیشترین رشدهای اقتصادی دنیا را تجربه خواهد کرد.
۷- استانبول – ترکیه
شهر استانبول به همراه ازمیر و آنکارا جزو سه شهری هستند که در بین ده شهر در حال مدرن شدن دنیا قرار گرفته اند. استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است. استانبول به عنوان سومین مرکز بزرگ توریسم جهان محسوب میگردد. این شهر در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد. تنگهٔ بسفر دو قارهٔ آسیا و اروپا را جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره قرار دارد. بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع است.
۸- شن ژن – چین
شن ژن یکی از شهرهای بزرگ چین با ۱۲ میلیون جمعیت است که از اهمیت زیادی در اقتصاد این کشور برخوردار است و رشد فوق العاده ای را نیز تجربه کرده است. شنژن در استان گوانگدونگ در جنوب شرقی چین و در نزدیکی هنگ کنگ قرار گرفته است. از این رو از اهمیت بازرگانی زیادی برخوردار است. شن ژن یکی از مناطق آزاد تجاری موفق در چین است.
۹-سانتیاگو – شیلی
سانتیاگو پایتخت کشور شیلی در آمریکای جنوبی است و جمعیتی در حدود پنج و نیم میلیون نفر دارد. دو دهه رشد اقتصادی سانتیاگو را به یکی از پیچیدهترین نواحی پایتختی آمریکای لاتین به همراه توسعه گسترده حومه، بازارهای متعدد فروش، و معماری برجسته بلندمرتبه سازی تبدیل کرده است. این شهر همچنین به خاطر داشتن تماشاییترین زیرساخت در آمریکای جنوبی، همچون مترو سانتیاگو و و یک “نوار ساحلی شمالی” جدید و درخشان به خود میبالد، یک سیستم بزرگراهی که از زیر مرکز شهر عبور کرده و محدودههای شرقی
و غربی شهر را ظرف ۱۵ دقیقه به هم متصل میکند. سانتیاگو مقر بسیاری از شرکتهای مهم و نیز از لحاظ منطقهای یک مرکز مهم اقتصادی است.
۱۰- شن یانگ – چین
شن یانگ یکی از شهرهای کشور جمهوری خلق چین است. این شهر بزرگ، یکی از شهرهای صنعتی چین است. کارخانجات ماشین سازی و نظامیبزرگی در این شهر وجود دارد. شن یانگ در شمال شرقی کشور چین و در منطقهای سردسیر نزدیک به کشورهای کره شمالی و روسیه قرار گرفته است.